traktor na polu

Jak efektywnie głęboszować pole?

Głęboszowanie pola jest jednym z niezwykle ważnych zabiegów rolniczych. Wykonuje się go przy pomocy specjalistycznych narzędzi, które umożliwiają dotarcie do głębokich warstw ziemi i ich efektywne spulchnianie. Prace te wykonywane są, jeżeli zawiodły inne sposoby użyźniania gleby. Jak bowiem wiadomo, po sezonie gleba nie ma już tak dobrej struktury, by w kolejnym okresie wyrosły na niej okazałe plony. Warto więc poznać sposoby na efektywne głęboszowanie pola.

Istota głęboszowania pola

Głęboszowanie jest zabiegiem, który powinno wykonywać się co 4-5 lat, gdyż gwarantuje to największą efektywność. Warto jednak pamiętać, by prace rozpocząć tuż po żniwach, gdy wilgotność powietrza nie jest duża. Przeważnie głęboszowanie wykonuje się na polach, gdzie sadzone są głęboko ukorzeniające się rośliny, ponieważ dzięki temu woda spływa w głąb gleby, docierając do miejsca, w którym będą zaczynać się korzenie. Dobrze wykonane głęboszowanie gwarantuje, że w kolejnych sezonach plony będą dużo bardziej obfite, ponieważ rośliny będą miały dostęp do wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Głęboszowanie przy pomocy maszyn

Bez specjalistycznych maszyn, niemożliwe byłoby przeprowadzenie bardziej zaawansowanych prac ziemnych. Najważniejszą rolę podczas głęboszowania pełnią właśnie maszyny. Dzięki głęboszom możliwe jest dotarcie do głębokich warstw ziemi, dzięki czemu ubitej ziemi nadawana jest właściwa struktura. Zabieg ten reguluje także stosunki powietrzno-wodne gleby, co bardziej użyźnia glebę w miejscu, gdzie znajdują się korzenie roślin. Głębosz spulchnia glebę na głębokość osiągającą do 80 cm, dlatego też metoda ta uważana jest za bardzo efektywną. Zazwyczaj maszyny te mają od 1 do 6 zębów, jednak zalecamy, by wybrać urządzenie z możliwie największą ich ilością, dzięki czemu prace będą szły dużo szybciej.

Głęboszowanie jest czasochłonnym i kosztownym zabiegiem, jednak gwarantuje nam lepsze plony w przyszłości, dlatego też warto wykonać go raz na kilka lat.

Tags: No tags

Comments are closed.